úterý 30. května 2017

Mysli (eko)logicky

Ahoj!

Všichni známe takové ty výmluvy na začátku změny životního stylu nebo  hubnutí - nemám čas, mám to dané geneticky, je to moc drahé.. Rozhodla jsem se, že vám dnes napíšu článek právě na toto téma. Nejen, jak pár kaček ušetřit (které můžeme dát za prádélko na cvičení, proteiny nebo oříšky..), ale jak o trochu odlehčit životnímu prostředí, protože to podle mě také patří ke zdravému životnímu stylu. Nejen starat se hezky o své tělo, popř. těla a zdraví svých blízkch, ale starat se i o naši planetu (protože tu máme jenom jednu, kdyby jste to nevěděli). Co víc k úvodu napsat nevím, jdeme na ty tipy :)

1) fazole z plechovky ne
Na facebookové skupině  Boj za nové tělo se jednu dobu velmi stalo populárním receptem fazolové brownies. Ano, taky ho mám velmi ráda, ale říkala jsem si, jak se tím zatěží životní prostředí. Jsem si jistá, že 90% lidí, co ho kdy dělalo, ho právě dělalo z plechovky a proč? Je to časová úspora. To je vše. Jak to řeším? Normálně si koupím neuvařené fazole, celý pytlík (500g) dám večer namočit, druhý den uvařím v tlakáči (jde v i normálním hrnci, ale to trvá déle, ale vůbec se o to nemusíte starat) a nechám vychladnout, něco odložím na okamžitou spotřebu, zbytek zamrazím. Do teď jsem používala klasické pytlíky, se kterými jsem taky nebyla spokojená, ale při včerejší návštěve Ikei jsem našla tyto pytlíky, které budu používat na vícekrát. :) Většinou z toho 500g je tak -+ 1200g uvařených fazolí. Když koupíte ty nejlevnější fazole z plechovky (420g), výjde vás to cca na 40kč. Pytlík neuvařených fazolí vás výjde na 30kč.
Beans Chart Everything You Need To Know About Beans Read more at http://www.activevegetarian.com/everything-you-need-to-know-about-beans#DQ0KQlMfSCGw7R10.99:
první sloupek druh fazolí, první naběračka množství fazolí, druhá množství vody, jak dlouho vaříme v hrnci, jak dlouho vaříme v tlakáči, jaké množství se nám z toho uvaří

2) žloutky nevyhazujeme
Nechápu, proč někdo vyhazuje žloutky, přitom v nich je většina cenných látek a minerálů z celého vajíčka! Obsahuje spoustu vitamínu C, B2 , fosforu, vápníku.. Jsou recepty, hlavně na buchty, kde nevadí, že zvýšíme podíl mokrých složek. V receptu je například uvedeno, ať použijeme 4 bílky, tak místo toho můžeme dát 2 celé vajíčka. Nebo místo bílku můžeme dát celé vajíčko. Potom jsou tu ale recepty, u kterých těsto musí zůstat suché, protože pak se z toho třeba dělají plněné buchty nebo něco takového, tak jednoduše dám celé vajíčko a zbytek položek dám 2x, takže udělám dvojnásobnou dávku a nemusím nic vyhazovat.

Get the health benefits of eggs! #weightloss #weightlosstips:
1. osahují 9 esenciálních aminokyselin (ty tělo nedokáže vyrobit), 2. jedno vajíčko má 6g proteinů vysoké kvality 3. pomáhá předejít vývoji šedého zákalu 4. dobré tuky - jedno vejce obsahuje 5g dobrého tuku 5. jedno z mála jídla, které přírodně obsahuje vitamín D 6. zvyšuje zdraví vlasů a růst nehtů 7. levné ke koupi a jednoduché k přípravě


3) jednotlivá jídla promýšlíme dopředu
Není dobré jít nakupovat zaprvé s prázdným žaludkem, protože člověk by jim to tam pak nejradši celé skoupil a zadruhé bez nákupního lístku. Vždy než jdu nakupovat, tak si promyslím, které jídla (promýšlím pouze ty hlavní jako je snídaně, oběd, večeře a co budu chtít péct) budu chtít v tom týdnu vařit a podle toho si sepíšu nákupní lístek, ke kterému poté přidám i takové ty věci na svačiny jako pečivo, sýr, jogurt a podobně. Nejenomže ušetříte čas v obchodě, ale i peníze, protože nebudete nakupovat zbytečné věci, ale jenom ty, ze kterých budete chtít vařit. S tím se pojí další bod.

4) vařte více porcí
A proč by jste měli mít každé jídlo jiné? To že si uvaříte na více dní neznamená, že to už není pestrá strava! Vařila bych tak na 3 dny, max 4 dny dopředu. Pak si nejsem jistá, jestli by bylo jídlo ještě dobré. Normálně si uvařím jídlo, které mám na dva dny k obědu a třetí den třeba k večeři. Setřím nejenom peníze, ale i čas, který můžu věnovat svému milému ♥ A když jídlo nebudete ohřívat v krabičkách, ale normálně na talíři, tak ani ta mikrovlnka neuškodí. 

5) kupujte sezónní potraviny
V zimě dát za okurku 20-25kč, která je navíc naprosto bez chuti?! Ne díky! Potraviny jako mrkev, červená řepa, celer jsou levné celoročně. Pak si to užít hlavně v létě, kdy se dá koupit okurka za 8kč, ředkvičky za 5kč, kilo paprik za 50kč... V sezóně lesního ovoce si ho dost nasbírat a zamrazit na časy, až sezóna přejde.

6) koukat na slevy a vařit podle nich
Ano, možná budete mírně jako důchodci, ale ušetříte, někdy i nemalé peníze. Například u kuřecího masa - ve slevě kilo i za 100kč. Nakoupit do zásob, nakrájet a hodit do mražáku, pak kdykoli dle potřeby hodinu předem vytáhnout a zalít teplou vodou, aby se rychleji rozpustilo. Nebo když vidíte ve slevě nějakou potravinu, která vám chutná nebo jste ji už dlouho neměli, tak z ní nějaké chody vymyslet (například jste původně chtěli dělat vepřové maso s bramborem, ale ve slevě bude filé tak udělat filé a ne, co jste původně plánovali).

7) vařit převážně doma
Ti, kteří bydlí ve velkých městech mají možnost chodit do zdravých restaurací, což se taky podepíše na celkové měsíční útratě za jídlo. Nebo chodit v práci nebo ve škole do menzy či podobného stravovacího zařízení. Většinou vám to výjde levněji si něco uvařit doma.

8) kupujte lokální potraviny
To znamená, které se dají vypěstovat/chovat normálně v Česku. Přece nepotřebujete večeřet několikrát týdně lososa a sníst balení (100g) vlašských oříšků na posezení. Ano, oboje je v jídelníčku důležité, ale oříšků stačí hrst na porci a lososa vyjímečně. Tím chci říct, že by měl být jídelníček postavený na základních surovinách - jogurt, tvaroh, kuřecí maso, vločky, brambory, kuskus, bulgur, luštěniny, jablka, okurka, mrkev... A tyto základní suroviny rozhodně drahé nejsou :)

Jez méně zpracované potraviny a více potravin, co nám poskytuje naše Země.

9) nakupujte ve velkém
Hlavně oříšky, semínka a protein se vyplatí nakupovat ve velkém, je to levnější a dlouho vydrží. Rýže kupujte kilo místo půlkila, na webu plody slunce se dají koupit kukuřičné těstoviny 5kg za dobrou cenu... V přepočtu na 100g se ceny liší :) třeba 500g lískových oříšků stojí kolem 180kč a 1kg stojí 350kč (zdoj heureka průměry).

10) homemade 
Zkuste si co nejvíce věcí vyrábět doma - nekupovat sušenky, ale raději si nějaké upéct, datlové tyčinky a ořechová másla si namixovat doma, výjde to mnohem levněji, než kupovat už hotové výrobky. :) Pečivo, domácí omáčky...

Tak, to je vše co mě teď nějak napadá, pokud vás ještě napadá nějaká rada, budu moc ráda, když mi jí napíšete do komentářů :) Možná se tu najde někdo, komu článek nedal nic, protože všechno zná, ale není na škodu si to zopakovat a myslím, že tenhle článek ocení hlavně studenti či maminky na mateřské dovolené. 

Kdyby jste měli zájem o článek na nějaké určité téma, klidně si o něj napište :) ♥ To by bylo pro dnešek vše, mějte se krásně a užijte si zbytek večera ♥

Míša :)

4 komentáře:

  1. Mám to tak nějak stejně a můžu jen souhlasit :)
    Skvelé tipy, určitě se budou hodit...

    OdpovědětVymazat
  2. Dekuji ❤ Pro me je toto tema velmi aktualni, ale casto plavu,jak dat dohromady zdrave stravovani pro me v redukci s varenim pro rodinu (deti a manzel)Dekuji moc a preji at se dari .S usmevem a pohodou Hanina M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc rádo se stalo ♥ Pro mě jako studenta také, dobré rady se vždy hodí :) Děkuji moc :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥